Astalan kennel

Fi Mva No Mva Astalan Xena

Astalan E-pentue syntyi huhtikuun 13. 2019

C.I.B Fi Kva Fi Mva Se Kva Se Mva Astalan Pelimerkki

Astalan kennelin E pentue syntyi 13 huhtikuuta 2019. Pentueessa on kolme urosta ja kaksi narttua.

Emänä pentueessa on Suomen ja Norjan muotovalio, Astalan Xena. Xena syttyi hyvin varhain metsähommiin ja ensimmäiset kunnon ajot se sai jo 4 kk iässä. Xenan haku on ollut alusta asti itsenäistä ja laajaa. Metsästysinto on erinomainen. Haukun kertovuus on hyvä, tuntumassa haukkutiheys ylittää 100 haukkua/ min tiheyden. Ajossa Xena etenee välillä ilmasta ja välillä jälkitarkasti. Haku ja ajonopeus ovat normaalit.Ajokokeissa Xena on käynyt kolme kertaa, näistä on kaksi Beaj1 tulosta ja yksi Beaj3 tulos. Kokeiden ajoerien keskipituus on yli 70 minuuttia. Luonteeltaan Xena on metsässä jääräpäinen ja “omantien” kulkija ja todella mukava koti- ja reissukaveri. Xenaa ei ole koskaan lääkitty, eikä se ole ollut eläinlääkärissa rutiini- käyntien lisäksi. Rakeenteestaan Xena on palkittu Muotovalion tittelillä Suomessa ja Norjassa. 

Xenan emä, Fi MVA Astalan Ilona on palkittu hopeisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla, Wilhelm Schauman -palkinnolla ja sen isä, ruotsalainen C.I.B C.I.E POHJ MVA FI MVA SE KVA NO MVA NO KVA NOV-11 Tail Tips Tulo I, on palkittu Ruotsissa kultaisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla ja Suomessa hopeisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla, Wilhelm Schauman -palkinnolla.

Pentueen isäksi on päätetty Kansainvälinen muotovalio, Suomen käyttö- ja muotovalio, Ruotsin käyttö- ja muotovalio Astalan Pelimerkki. Pelimerkki periytyy erittäin vahvasti metästysominaisuuksia periyttävästä Astalan narttulinjasta. Pelimerkin emä, CIB Fi Kva Fi Mva Se Mva No Mva Pohj Mva Astalan Glory Days, on palkittu Kultaisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla Suomessa ja Ruotsissa. Emänemä, CIB Fi Kva Fi Mva Ee Mva Astalan Ronja, on palkittu kultaisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla ja Emänemänemä, Astalan Tina, pronssisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla. Tuossa narttulinjassa on kulkenut myös kaunis ja erittäin kiihkeä haukku. Juuri tuo haukku on yksi ominaisuus, mitä tässä yhdistelmääsä haemme. Pelimerkki ajoi ensimmäisen Beaj 1.- tuloksen 1v 5 kk iässä ja saavutti Suomen käyttävalion arvon 2 v 5 kk iässä. Luonteeltaan “Erkki” on rauhallinen ja ystävällinen. Se on ollut myös perusterve koko ikänsä.

Rakenteeltaan Erkki on kansainvalisen muotovalion tasoa.

Pentueesta odotamme metsästysintoisia ja kaunishaukkuisia beagleja. Luonteeltaan tasapainoisia ja viisaita koiria.

Astalan kennelin jalostusta ohjaavia ajatuksia

Jalostuksemme perustuu vahvan narttulinjan, jolla on myös mahdollisimman hyvää jälkeläisnäyttöä jo tiedossa, kasvattamiseen. Jalostukseen käyttämiemme narttujen itsessään pitää täyttää meidän hyvälle beaglelle asettamamme tavoitteet. Meidän jalostuskriteerit täyttävälle nartulle etsimme sille sopivimman uroksen. Uroksia valitessa, emme ole asettaneet maantieteellisiä rajoja, vaan olemme valmiita käyttämään sitä urosta, joka meistä tuntuu sopivimmalta riippumatta sen asuinpaikasta. Käytännössä kuitenkin metsästystapamme rajaa vaihtoehdot pääsääntösisesti Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

 

Jalostusyksilöiden valinnan keskeisiä kriteereitä

Tärkeää on, että yhdistelmän geenipooli on mahdollisimman laaja. Geenipollin laajuuden näemme tärkeänä koko beaglerodulle.

Terveysasiat ovat itsestäänselvyys jalostusvalintoja tehdessä. Niiden huomioimiseen käytämme kaiken, useiden vuosikymmenien kuluessa, kertyneen tiedon ja taidon.

Rakenne on meille tärkeä. Hyvärakenteinen koira kestää metsästyksen aiheuttaman rasituksen. Astalan beaglen ulkomuodosta meillä on mielessämme selkeä visio ja sitä kohti pyrimme mahdollisuuksien mukaan askel askeleelta.

Jalostukseen käytettävien koirien luonteiden tulee olla rodunomaisia. Rotumääritelmä sanoo mm. ”Beagle ei ole vihainen eikä arka”. Koiran luontainen neuvokkuus ja viisaus ovat myös ominaisuuksia mitä arvostamme metsästyskoirassa.

Koska beagle on metsästysrotu, perustan jalostukselle luovat meitä miellyttävät metsästysominaisuudet. Emme koskaan käytä jalostukseen beaglea, jonka metsästysominaisuuksiin emme itse usko, vaikka koiran kaikki muut ominaisuudet olisivat kriteerimme täyttävät. Aivan kuten ulkomuodon osalta, jalostusta ohjaa myös vuosikymmenten aikana syntynyt mielikuva siitä, miten Astalan beagle toimii käytännön metsästyksessä. Tätä mielikuvaa kohden pyrimme jalostustyössämme määrätietoisesti.

 

Tiedustelut Astalan kennelin pentueista.

 astalankennel &  luukku.com

Kennelneuvojan käynti Astalan kennelissä

Tarkastusraportti

Vuolasvirtapalkintoa varten kennelneuvoja suorittaa tarkastuskäynnin palkittavassa kennelissä. Ohessa raportti  Keski-Pohjanmaan kennelneuvojan käynnistä Astalan kennelissä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

marko | Vastaa 22.07.2016 20.35

empä vielä osaa sanoa mitään, mutta katotaan tulevaisuudassa...
Tyytyväinen oon ollut edellisiin....

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.02 | 08:46

Erinomainen kannanotto joka sisältää vahvan kasvattajanäkökulman.

...
02.01 | 09:56

Jyrki Virta Riimimäestä päivää.Olisin kiinnostunut hankkiin pennun teiltä.

...
22.07 | 20:35

empä vielä osaa sanoa mitään, mutta katotaan tulevaisuudassa...
Tyytyväinen oon ollut edellisiin....

...
01.03 | 11:44

Totta- muutos on huimaa. Heinäk. viimeisenä päivänä pentu kotiin ja tammi-helmikuu jo meni täysin "putkeen" Meinaa vauhtisokeus yllättää.

...
Tykkäät tästä sivusta