Astalan kennel

Astalan kennelin jalostusta ohjaavia ajatuksia

Jalostuksemme perustuu vahvan narttulinjan, jolla on myös mahdollisimman hyvää jälkeläisnäyttöä jo tiedossa, kasvattamiseen. Jalostukseen käyttämiemme narttujen itsessään pitää täyttää meidän hyvälle beaglelle asettamamme tavoitteet. Meidän jalostuskriteerit täyttävälle nartulle etsimme sille sopivimman uroksen. Uroksia valitessa, emme ole asettaneet maantieteellisiä rajoja, vaan olemme valmiita käyttämään sitä urosta, joka meistä tuntuu sopivimmalta riippumatta sen asuinpaikasta. Käytännössä kuitenkin metsästystapamme rajaa vaihtoehdot pääsääntösisesti Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

Jalostusyksilöiden valinnan keskeisiä kriteereitä

Tärkeää on, että yhdistelmän geenipooli on mahdollisimman laaja. Geenipollin laajuuden näemme tärkeänä koko beaglerodulle.

Terveysasiat ovat itsestäänselvyys jalostusvalintoja tehdessä. Niiden huomioimiseen käytämme kaiken, useiden vuosikymmenien kuluessa, kertyneen tiedon ja taidon.

Rakenne on meille tärkeä. Hyvärakenteinen koira kestää metsästyksen aiheuttaman rasituksen. Astalan beaglen ulkomuodosta meillä on mielessämme selkeä visio ja sitä kohti pyrimme mahdollisuuksien mukaan askel askeleelta.

Jalostukseen käytettävien koirien luonteiden tulee olla rodunomaisia. Rotumääritelmä sanoo mm. ”Beagle ei ole vihainen eikä arka”. Koiran luontainen neuvokkuus ja viisaus ovat myös ominaisuuksia mitä arvostamme metsästyskoirassa.

Koska beagle on metsästysrotu, perustan jalostukselle luovat meitä miellyttävät metsästysominaisuudet. Emme koskaan käytä jalostukseen beaglea, jonka metsästysominaisuuksiin emme itse usko, vaikka koiran kaikki muut ominaisuudet olisivat kriteerimme täyttävät. Aivan kuten ulkomuodon osalta, jalostusta ohjaa myös vuosikymmenten aikana syntynyt mielikuva siitä, miten Astalan beagle toimii käytännön metsästyksessä. Tätä mielikuvaa kohden pyrimme jalostustyössämme määrätietoisesti.

 

Tiedustelut Astalan kennelin pentueista.

 astalankennel &  luukku.com

Kennelneuvojan käynti Astalan kennelissä

Tarkastusraportti

Vuolasvirtapalkintoa varten kennelneuvoja suorittaa tarkastuskäynnin palkittavassa kennelissä. Ohessa raportti  Keski-Pohjanmaan kennelneuvojan käynnistä Astalan kennelissä.