Astalankennel

Astalan kennel on järjestänyt jo vuodesta 2007 alkaen metsästyskauden avajaisten yhteydessä ajokokeen nimeltä Astalan ajot . Kisa on pääpiirteissään normaali yhden erän ajokoe, poikkeuksena kuitenkin se, että myös ajettavan ampuminen on kisassa sallittu. Liian lyhyeen ajoon ammutusta tulee miinuspisteitä ja yli 100 minuutin ajon jälkeen tulee puolestaan lisäpisteitä.

Astalan ajot on järjestetty aina heti syyskuun alkupäivinä ja ottelu kisataan yhden erän mittaisena, sillä kisaan osallistuvien koirien ikähaitari on ollut suuri,  6 kk – 12 vuotta. Koska kisat pidetään alkukaudesta, nousee myös ilman lämpötila usein sen verran korkeaksi, että kisapäivä on pidettävä vähän lyhyempänä. Osallistujamäärät ovat vaihdellut vuosittain 7-24 osallistujan välillä.

Vuoden 2021 Astalan Ajot voitti CIB Pohj Mva Fi Mva Se Mva No Mva Ee Mva Astalan Yötuuli. Kisa oli erittäin tiukka, sillä kolmen kärki sijoittui lopulta vain yhden pisteen sisään!
Toiseksi tuli Fi Kva Astalan Unelma Om. Anneli Malinen ja kolmas Fi Kva Fi Mva Se Kva Astalan Xenja Om. Arto ja Aino Sippala. Vuoden kellokas eli nuorin oli tänä vuonna 5. sijoittunut Astalan Eppu Om. Juha ja Vuokko Orjala.

Alla olevassa luettelossa on lista kaikkien aikojen Astalan ajojen voittajista ja niiden meriiteistä, sekä ajokokeista että näyttelyistä. Osa meriteistä on toki tullut Astalan ajojen voiton jälkeen, mutta kisan voitto kertoo sen, että koira on ollut voittaessaan erinomainen ajuri ja silloin on menestystä tullut muissakin kokeissa myöhemmin.  On kunnia kaivertaa Yötuulen nimi kiertopalkintoon osaksi tätä upeaa ajavien koirien listaa.

2007 Pohjoismaiden Mestari, Ajovoittajakävijä Fi Kva No Kva Astalan Gitta Om. Jari Liukkonen

2008 Ajovoittajakävijä Fi Kva Fi Mva Se Kva Se Mva Astalan Elisabeth Om. Tom Österbacka

2009 Fi Kva Astalan Henkka Om. Sakari Heinonen

2010 Pohjoismaiden ottelukävijä, Ajovoittajakävijä C. I. B. Fi Kva Fi Mva Se Mva Astalan Ina Om. Kjell Fellman

2011 Ajovoittajakävijä Fi Kva Astalan Late Om. Vesa Meriläinen

2012 Astalan Rodmar Kari Järvi

2013 Ajovoittajakävijä Fi Kva Astalan Nero-Nuusku Om. Paavo Lehtinen

2014 Pohjoismaiden ottelukävijä, Ajovoittajakävijä, Fi Kva Fi Mva Se Kva Astalan Xenja Om. Aino ja Arto Sippala

2015 Pohjoismaiden Mestari Ajovoittajakävijä, Fi Kva Fi Mva Se Kva Se Mva Astalan Sälli Om. Janne Jeulonen

2016 Suomen nuorinpana ajettu Beaj1 -tulos Fi Kva Astalan Voima Om. Marko Pälsynaho

2017 Pohj Mva Fi Kva Fi Mva Se Mva No Mva Astalan Xio Om. Toni Hakola

2018 Pohj Kva Pohj Mva Fi Kva Fi Mva Se Kva Se Mva No Kva No Mva Astalan Touchdown Om. Tom ja Sofia Österbacka.

2019 Astalan Yesmine Om. Toivo Kangas

2020 Pohjoismaiden ottelukävijä,  Ajovoittajakävijä, Fi Kva Fi Mva Se Kva Astalan Xenja Om. Aino ja Arto Sippala

2021 C.I.B. Pohj Mva Fi Mva Se Mva No Mva Ee Mva Astalan Yötuuli Om. Vesa ja Merja Meriläinen.

6. syys, 2021

Meriläisen nuori polvi astui kehiin vuosikokouksessa kun Matias vastaanotti Astalan kennelin palkinnot.

9. elo, 2020

Sukutaulun positiivinen paine toi jo 11. peräkkkäisen Kasvattajakilpailun voiton Astalan kenneliin.

Olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut jo pitkään pitää Kennelpiirin kasvattajakurssin kasvattajaosuuksia ja jalostusluentoja useiden eri rotujen tuleville kasvattajille. Jokainen kasvattajakurssi ja jalostusaiheinen luento on ainutlaatuinen mahdollisuus myös itselle jäsentää ja tutkia omia jalostusajatuksia. Ajatusten kirjaaminen konkreettisesti paperille, niistä puhuminen ja kysymyksiin vastaaminen yhdessä keskustelujen kanssa ovat tärkeitä, tietenkin kuulijoille, mutta myös omien jalostusajatusten kehittymiselle.

Kasvattajakursseilla puhun usein sukutaulun positiivisesta paineesta ja sen merkityksestä tuleville pentueille. Elokuun ensimmäinen viikonloppu vuonna 2020 sisälsi  useita tapahtumia, joissa ajatukseni konkreettisesti vahvistuivat juurikin sukutaulun positiivisen paineen näkökulmasta.

Lauantaina, SBJn vuosikokouksen alussa, palkittiin menestyneitä  kasvattajia ja koiria.  Astalan kennel voitti Kavattajakilpailun jo 11. kerran peräkkäin, mikä vahvistaa jalostusvalintojemme oikeaa suuntaa. Myös Kasvattaja Malja –kilpailun voitto tuli Astalan kenneliin. Samaan palkintoriviin asettuivat myös Maliskan kennel ja Shortlake -kennel, mikä teki tästä vuodesta aivan erikoislaatuisen, sillä meidän kaikkien jalostusajatuksia yhdistää juuri tuo yhdistelmiin suunniteltu sukutaulun positiivinen paine.

Kaikkien näiden kolmen kennelin menestys perustuu erityisesti erinomaisia metsästysominaisuuksia periyttävään narttulinjaan ja erinomaisiin urosvalintoihin. Kyse ei ole yksittäisistä huippuyksilöistä yhdistelmissä, vaan juuri siitä, että pentueyhdistelmien sukutaulu muodostuu koirista, jotka itse ovat yksilöinä erinomaisia ja sen lisäksi niillä on jo todisteita kyvystä periyttää hyviä ja jopa huippuyksilöitä.

Olen ilokseni saanut seurata hyvin läheltä sekä Maliskan kennelin että Shortlake –kennelin omistajien paneutumista jalostuksellisiin seikkoihin. Näillä kasvattajilla ei ole tavoiteena vain teettää pentuja vaan nimenomaan jalostaa ja toimia rodun parhaaksi. Onkin hienoa huomata, että kaikkien kolmen, tänä vuonna, Kasvattaja Malja –kilpailussa palkitun kennelin jalostustyössä on näkyvissä sukutaulun positiivisen paineen hyödyntäminen jalostusvalinnoissa.

Yhtenä mittarina sukutaulun positiivisesta paineesta, voidaan pitää Wilhelm Schauman -palkintoa, joka kertoo koiran kyvystä periyttää hyviä metästyskoiria. Palkintoa on kolmea eri tasoa, pronssinen, hopeinen ja kultainen. Juuri näitä  Wilhelm Schauman –palkittuja metsästyskoiria on Astalan, Maliskan ja Shortlake -kennelien koirien tauluissa runsaasti.

Maliskan kennelin omistama Kva Astalan Unelma palkittiin vuoden 2020 -vuosikokouksessa Hopeisella WS -palkinnolla. Unelman suorassa narttulijasa on emänä CIB Fi Kva Kva Se Mva No Mva Pohj Mva Astalan Glory Days, joka on palkittu kultaisella WS -palkinnolla ja lisäksi Ruotsin Beaglejärjestön vastaavalla, kultaisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla. Gloryn emä CIB Fi Kva Fi Mva Ee Mva Astalan Ronja on palkittu myös kultaisella WS- palkinnolla. Ronjan emä Astalan Tina on palkittu pronsisella WS-palkinnolla. Tällainen narttulija kertoo sen, että sen lisäksi, että siinä olevat yksilöt ovat meritoinuteita niin kokeissa kuin näyttelyissä,  ne ovat osoittaneet kyvyn periyttää myös selvästi keskiarvoa parempia metsästys- ja rakenneominaisuuksia.

Shortlake-kennelin  koirien taustoilta löytyy myös runsaasti WS-palkittuja koiria. Tänä vuonna hopeisella WS -palkinnolla palkittu Fi Kva Fi Mva Se Mva Astalan Taika on Shortlake –kennelin yhden jalostusnartun, Pohj Kva Pohj Mva Fi Kva Fi Mva Se Kva Se Mva No Kva No Mva Astalan Touchdownin, pentuesisko. Näiden emä, Fi Kva Fi Mva Se Mva Astalan Nelly palkittiin tänä vuonna kultasella WS- palkinnolla. Nellyn emä, Fi Kva Fi Mva No Kva PohjM-11 Astalan Gitta, on palkittu hopeisella WS -palkinnolla. Ja sen jälkeen sukutaulusta löytyvät jälleen WS-palkitut  Ronja ja Tina.

Tästä on kyse sukutaulun positiivisessa paineessa, missä palkitut periyttäjälinjat ja sisarusten saamat periyttäjäpalkinnot tekevät sukutauluun juuri sitä postiivista painetta, mistä tykkään puhua.

Usein kuulee sanottavan, että tittelit eivät periydy.  Silloin, kun koiran sukutaulussa on nähtävissä laajasti sukutaulun positiivinen paine, periytyvät myös nämä huippuominaisuudet todennäköisemmin, tuoden menestystä myös niiden jälkeläisille. Voidaan siis sanoa, että päämäärätietoisella jalostustyöllä, myös  tittelit periytyvät.  Positiivinen paine sukutaulussa kasaantuu pentuihin ja ne menestyvät niin metsästyksessä, ajokokeissa kuin myös rakenteen osalta näyttelyissä.

Vuosikokouspäivän jälkeisenä sunnuntaina sukutaulun positiivinen paine konkretisoitui jälleen –tällä kertaa Norjassa,  Fausken Kansainvälisessä koiranäyttelyssä, missä Pohj Mva Fi Mva Se Mva No Mva Astalan Yötuuli saavutti kansainvälisen muotovalion tittelin (C.I.B). Yötuulen takaa löytyy Wilhelm Schauman - palkittu narttulija Taika, Nelly, Gitta, Ronja ja Tina. Sen lisäksi, että WS-periyttäjäpalkinnolla palkitut koirat Yötuulen sukutaulussa tuovat painetta metsästysomainaisuuksien periytymiseen,  tässä linjanssa olevat yksilöt ovat pystyneet periyttämmään myös erinomaista rakennetta, joka Fauskessa konkretisoitui kansainvälisen muotovalion titteliin. Yötuulen sukutaulussa sen positiivinen paine on suuri, sillä myös  isä-linja tuo  ominaisuuksiin runsaasti postiivista painetta niin käyttö- kuin rakennepuolelta.

Kukaan kasvattaja ei pysty yksinään rakentamaan positiivista painetta sisältäviä sukutauluja. Siihen tarvitaan lukuisia yhteistyökumppaneita, kenneleitä ja paljon luottamusta.  Astalan kennelin yhteistyökumppaneina on suuri joukko kennelin koiran omistajia ja kasvattajia, jotka suhtautuvat beagle- rotuun yhtä suurella palollla ja intohimolla kuin mekin. Juuri siitä syystä koimme  erityisen sykähdyttävänä juuri tämän vuoden vuosikokouksessa,  että meidän lisäksi palkintoja olivat vastaanottamassa kasvattajat, joiden kanssa yhteistyömme on ollut hedelmällistä jo vuosikausia.

Palkinnot eivät ole rodun jalostamisen tavoitteita, mutta ne ovat mittareita rodunmukaisesta, onnistuneesta, kasvatus- ja jalostustoiminnasta - siitä, että työmme kasvattajina on ollut oikean suuntaista.

Samassa he ottivat!

9. elo, 2020

Astalan kennel luottaa tietoon perustuvaan jalostukseen ja sen rotua parantavaan voimaan 

Kauriinmetsästyksen salliminen beaglellä kuohuttaa tällä hetkellä beagleyhteisöä kiihkeästi ja kiihkeys tuntuu lisääntyvän, kun asian päätöspäivä lähenee. Osa vastustaa ja osa kannattaa. Moni miettii asiaa tunnepohjalla ja omien tarpeiden kautta. Nurinkurista on vain se, että ne, jotka haluavat pitää beaglen puhtaasti jänistä ajavana rotuna, toimivat voimakkaasti omaa ideologiaansa vastaan halullaan kieltää kauriin beageltä. Joko he eivät usko nykyiseen vallalla olevaan jalostuskäsitykseen tai kiihkeydessään eivät ymmärrä toimivansa itseään ja rotua vastaan.

Lähtökohta koko asiaan on, että beagle ei ymmärrä itse, mitä laki sanoo beaglen ja kauriin suhteesta. Tämä ymmärrys pitää olla koiran omistajan, mutta ennen kaikkea  beagleja jalostavan kasvattajan tiedossa.

Koko beaglejalostus perustuu tietoon ja tiedon ymmärtämiseen, sen oikeaan analysointiin ja lopulta soveltamiseen käytännössä. Jos meiltä puuttuu joltain jalostuksella tavoiteltavan ominaisuuden osa-alueelta tieto, jalostamme enemmän sattuman ja toiveiden varassa.

Jenni ja kaimapoika Vesa ovat juuri sellaisia asiaan innostuneesti ja suurella intohimolla suhtautuvia beaglerodun jalostajia, joita tämä rotu tarvitsee. Astalan kennel arvostaa ja nostaa hattua heidän työlleen rodun eteen. Heillä on kasvatustyön perustana erinomainen käyttövalio -beaglenarttu, jolle on valinnan ja hyvän harkinnan kautta haettu sopivinta urosta, jolla saadaan aikaan onnistunut pentue. Pentueen sukutaulu on upea! Siellä on jäniskokeessa käyttövalioituneita begleja useita sukupolvia, samoin ajovoittajakävijöitä ruuhkaksi asti. Arvokkainta jalostustietoa on myös sieltä löytyvät useat kultaisella käyttökoirien periyttäjäpalkinnolla varustetut beaglet. Ainut tieto, mikä heiltä puuttui päätöstä tehdessä johtuu Suomen tämänhetkisestä laista. Koska piensorkat  on beaglelle kielletty ajoeläin, heillä ei voi olla tietoa eri yksilöiden geneettisestä kiinnostuksesta tuohon Suomessa kiellettyyn lajistoon. Näin he, kuten kaikki muutkin suomalaiset kasvattajat, ovat tämän asian suhteen täysin ilman totuuteen perustuvaa tietoa.

Sattuman kautta tässä tapauksessa saatiin pieni ripaus tietoa. Yksi pennuista meni Ruotsiin ja osallistui siellä Pohjoismaiden ensimmäisiin sorkka-ajon mestaruusajokokeeseen. Klövvilts SM- 2018. Onnittelut Jennille ja Vesalle kasvatin mestaruudesta. Suomalainen, erinomaisen beaglejalostuksen tuote, voitti Ruotsin mestaruuden sorkan ajossa.

Mitä voimme tästä  oppia ja ymmärtää. Suomalaisessa beaglekannassa on yksilöitä, joiden sorkanajotaipumukset vaihtelevat voimakkaasti. On niitä beagleja, jotka ovat geneettisesti menettäneet kiinnostuksen sorkkaeläimen ajoon ja siitä siirrytään portaattomasti kohti niitä yksilöitä, joilla kiinnostus sorkkaan on jopa voimakkaampi kuin jäniksen ajoon. Mistä voimme tietää tulevien jalostusyksilöiden kiinnostuksen voimakkuuden sorkkaan tai jänikseen? Emme nykyisen lain aikana oikeastaan mistään.

Jos jalostukseen harkittu yksilö sattuu asumaan alueella, missä pikkusorkan esiintyminen on harvaa tai ne puuttuvat kokonaan, luulemme, ettei se niitä aja, eikä ne sitä kiinnosta. Se ei koskaan ole kokeessa ajanut sorkkaa, koska ne ovat puuttuneet kaikista sen koemaastosta. Innokkaana metsästyskoirana se on tyytynyt sen toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, jänikseen. Taitavana ajurina ja innokkaana metsästyskoirana siitä on kehittynyt myös käyttövalio. Eriomaisena käyttövaliona se saa astuttavaksi narttuja, joiden kasvattajien tärkein tavoite on huippujänisajureiden kasvattaminen. Kaikki ovat auttamatoman tietämättömiä molempien  päässä liikuvasta kiinnostuksesta sorkkaa kohtaan. Kun sille on tuotu käyttövalionarttu kumppaniksi, puhutaan huippuyhdistelmästä ja sitähän se onkin.

Ongelmia tulee vasta silloin, kun pentu myydään jäniksenmetsästäjälle aluelle, jossa on kauris- ja peuratihentymiä. Tämä beagle ei suostu vaihtamaan sorkkia jänikseen koiran omistajan suurista ponnisteluista huolimatta. Kasvattaja erehtyy syyttämään omistajaa laiskaksi ja huonoksi kouluttajaksi. Eihän kumpikaan vanhemmista aja sorkkaa, lisäksi ne ovat käyttövalion arvoisia jänisajureita. Lisää pontta kasvattajalle antaa se, että pentueen viisi muuta yksilöä eivät myöskään hänen tietonsa mukaan aja sorkkaa.  Totuudelta piiloon jää se, että nuo viisi ovat kaikki alueilla, joissa sorkkaa ei ole muutamia yksilöitä useampia. Koska sorkan ajattaminen on laissa kiellettyä, ne kerrat, kun nämä viisi muuta ovat sorkkaan törmäneet ja niitä kiihkeästi ajaneet, jätettään mielellään kertomatta. Kasvattajan kysyessä omistaja vielä vähättelee upeita kaurisajoja, ettei hän tule samaistetuksi siihen laiskaan ja huonoon kouluttajaan, joka ei saanut koiraansa sorkkavapaaksi. Todellisuudessa myös ne ajavat sorkkaa aina siihen törmätessä, mutta, kun kanta on harva, sitä myös tapahtuu harvoin. Näiden esimerkkitapauksen viiden pennun omistajien tuskaa lisää vielä se, että heidän kavereillaan on samanikäisiä  pentuja eri yhdistelmistä ja nekin ajoivat nuorempana sorkkaa, mutta omistajat saivat sen aika helposti karsittua niiltä pois –olivat siis hyviä kouluttaja. Onko kuitenkin todennäköisempää, ettei heidän beagleinsa vietti ollut geneettisesti niin voimakas sorkan ajoa kohtaan, vaan muutamilla oikeilla toimenpiteillä ne suostuivat niiden ajosta luopumaan? Olisiko niiden geneettinen perimä  niiden kohdalla voimakkaampi jäniksen ajoa kohtaan?

Tiedon määrän lisääntyessä ensin käytännön metsästyksen kautta, myöhemmin koetoiminnan käynnistyttyä myös sieltä saatavan tiedon kautta, alkaa eri linjojen ominaisuudet ja osaaminen pikuhiljaa kirkastua kasvattajille. Yhdistelmien suunniteluun tulee lisää oikeaa tietoa, myös tämän osa-alueen päätösten tueksi. Osa kasvattajista osaa valita varmempia ja parempia jänisbeagleja yhdistelmiinsä. Vaikka tuollainen pentu myytäisiin kauristihentymäalueille, ne eivät koidu siellä ongelmaksi, vaan ne joko itse jättävät tai ne on pienellä opastuksella mahdollista saamaan pois tuosta ei toivotusta asiasta.

Vastaavasti tulisi olemaan kasvattajia, joiden omanakin intohimona on kauriin metsästys ja he pyrkisivät sitä puolta todennäköisesti kehittämään. Heille piensorkkien kaataminen jo ensimmäisenä kautena olisi iso meriitti, ei miinusasia, kun he miettivät kumppania seuraavaan pentue yhdistelmäänsä. Beaglen ostajat oppisivat myös tekemään valintoja sen mukaan, kummissa kokeissa ja millaisessa metsästyksessä valinnan kohteena olevien pentujen vanhemmat ovat olleet. Varmastikaan kukaan poronhoitoalueella asuva ei valitsisi pentua joiden vanhemmaat ovat huippusorkan ajajia!

Sallimalla piensorkan beaglelle ajoeläimeksi, varmistamme paremmin ja varmemmin jänistä ajavan beaglen säilymisen.

Tieto on jalostuksen kivijalka ja sille Astalan kennel perustaa jalostustoimintansa.

16. helmi, 2019

Vuosi 2018 on saatettu päätökseen!  Menneen vuoden muisteleminen on tänä päivänä helppoa, sillä kuvat, viestit ja tarinat tallentuvat paitsi muistiin unohtumattomina kokemuksina, myös puhelimen ja tietokoneen muistiin kauniina filminauhana, digitaalisena jalanjälkenä.

Astalan kennelin vuosi 2018 on piirtynyt mieleen tapahtumarikkaana, jännittävänä, iloisena ja hyväntuulisena, ystävien ja tuttujen ympäröimänä, yhteisesti jaettuina hetkinä ja elämyksinä, onnistumisina ja luopumisina.

Vietimme Vesan kanssa tänään ihanan iltahetken näiden muistojen parissa ja kokosimme osan niistä pieneen Uuden Vuoden tervehdykseen.

Toivotamme Sinulle Hyvää, Onnellista ja Menestyksekästä Uutta Vuotta 2019 yhteisen harrastuksemme parissa! Samassa he Ottivat! –meille kaikille 

/merja ja vesa

1. tammi, 2019