Astalankennel

1. tammi, 2019

Pitkä viikonloppu alkoi hienoissa tunnelmissa, kun Sippalan Arton viesti saavutti Meriläisen perheen kotisohvan! Astalan Xenja sai kolmannen sertin Rovaniemen näyttelyssä ja saavutti samalla Suomen Muotovalion arvon! Ilo koiran ja koiranomistajan puolesta on jokaisen onnistumisen kohdalla yhtä hieno kokemus ja näistä onnistumisista riittää iloa ja hyvää mieltä pitkäksi aikaa.

Vesa kirjoitti Beagle-lehdessä jokin aika sitten kasvattajan laatukriteereistä -kasvatustavoitteista, jotka nousevat sekä rotumääritelmästä, Kennelliiton kavattajasitoumuksesta  että kasvattajan omista, kullekin pentueelle jo jalostussuunnitelmissa asetetuista, tavoitteista, jotka nekin luonnollisesti mahtuvat kasvattajasitoumuksen ja rotumääritelmän raameihin.

Näyttelyt ja ajokokeet ovat kasvatajalle juuri näitä kasvatustyön laadun mittareita ja siksipä Astalan kennelin X-pennut valitsivat isännikseen ja emännikseen aktiivisia beagleharrastajia, joiden kanssa puuhatessa koirien ominaisuudet ovat saaneet mahdollisuuden tulla esiin sekä näyttelyissä että ajokokeissa. Kiitos ihan jokaiselle. 

So far so good -seitsemästä X-pennusta Xenja, Xanadu, Xena, Xavi, Xtra-Jymy, Xio ja Xavier ovat kaikki käyneet ajokokeissa ja saaneet palkintotuloksen. Xavier jo Käyttövalion arvonkin. Kaikki seitsemän ovat myös käyneet näyttelyissä -eikä suotta, sillä kaikki ovat sertinarvoisia. Lisäksi Xanadulla on yksi sertti ja Xavierilla kaksi. Suomen muotovalioitakin pentueesta löytyy: Xena, Xenja, Xio ja Xavi ja  Xio on lisäksi Ruotsin muotovalio. 

Kaiken koirailoittelun keskellä saatiin viikonloppuna toinekin syy täytekakkukahveille, sillä perheen kuopus, ihmispentu -Matias, taiteilijanimeltään Mutku, soi YleX:llä viikonloppuna "Ja Sit Sä Lähditki” -biisillään. 

Hyvää Vappua kaikille!

1. touko, 2018

Viime viikonloppuna pääsin minäkin piipahtamaan Norjan rannikolla, kun Xena sovitti juoksunsa sopivasti työkalenterin tyhjiin päiviiin! Matkaa Trondheimiin on jokunen kilometri, mutta hyvässä seurassa ja päämäärä mielessä kilometrit taittuivat joutuisaan ja lähtöpäivän iltana, 16 tunnin reissaamisen jälkeen, ajelimme tunneleiden läpi vuorten ympäröimään, ihastuttavaan Trondheimin kaupunkiin.

Aamusella laittelimme viestiä Martinille, Xenan tulevan sulhon isännälle, ja sovimme treffit vuoren huipulle, mihin perheen uusi koti oli valmistumassa. Muutaman mutkan ja jyrkänteen jälkeen löysimme autolle turvallisen pysähdyspaikan ja pikkukiipeilyn jälkeen yhytimme Martinin ja Casperin, joka odotti ilmeisen innokkaana Suomineidon tapaamista.

"Luonto ei odota" -tätä Vesan mantraa olen kuunnellut jo lähes kolme vuosikymmentä ja niin se vain piti paikkansa tälläkin kertaa!  Pikkukisailun ja leikin jälkeen saimme huokaista helpotuksesta -Xena ja Casper oivalsivat, miksi tänne oli tultu ja se näytti sopivan molemmille vallan mainiosti!

Sunnuntaisin Norja hiljenee -kaupat ovat kiinni ja ulkoilevia perheitä, lenkkeilijöitä, purjehtijoita ja vaeltajia näkyi vuonojen laitamilla ja vuoren rinteillä. Me nautimme Xenan kanssa pitkistä lenkeistä rauhallisessa kaupungissa ja kuljimme maisemia ihastellen pitkin rantabulevardeja ja vuonojen ympäröimiä laitureita.

Maanantaiaamuna piipahdimme Martinin anoppilassa, missä Casper otti Xenan vastaan iloisesti häntäänsä heilutellen. Aamutervehdyksen jälkeen suuntasimme auton keulan kohti Årea, Doroteaa, Lyckselea, Piteåta, Kalixia, Haaparantaa, Oulua, Liminkaa, Kalajokea ja kotlyläämme Ruotsaloa, missä aamun sarastaessa kömmimme unipuulle pohtien jälleen kerran lähes yhteen ääneen "Olipa reissu, mutta kyllä kannatti!"

8. huhti, 2017

Viime viikonloppuna piipahdettiin Kuusankoskella, missä Suomen Beaglejärjestö vietti vuosikokoustaan ja samassa yhteydessä päästiin näkemään Astalan Yllätys ja Astalan Xavier, jotka molemmat pyörähtivät kehässä lauantain näyttelyssä.

Vuosikokoukseen on aina yhtä mukava mennä tapaamaan samanhenkisiä beagleihmisiä, joista osa on tullut jo hyvinkin tutuiksi vuosien saatossa.  Kokous sujui tomerasti ja humoristisesti supliikin kansanedustajan, Seppo Lahtelan, vetämänä. Nuija paukahti tasaiseen tahtiin ja kokous eteni jouhevasti esityslistan kohdasta toiseen. Järjestön asiat olivat mallillaan ja kokouksen puheenjohtaja kehaisi järjestön puheenjohtajan osaavaa toimintaa.

Esityslistalla oli ainoastaan kolme asiakokonaisuutta, joista keskusteltiin vähän pitempään. Toki paikallisyhdistyksissä ja lohkopalavereissa näistä oli puhuttu jo ennen kokousta, joten kaikilla kokouksessa mukana olleilla oli  jo kokoukseen tullessa kantansa pohdittuna.

Johtokunnan esittämä Koko kauden koe hyväksyttiin ilman äänestystä seuraavasta koekaudesta lähtien. Käytännössä se tarkoittaa kaikessa lyhykäisyydessään sitä, että oman koiran kanssa voi mennä ajokokeeseen silloin, kun omistajalle sopii parhaiten. Tämän helpommaksi ei kokeeseen lähtöä enää taida pystyä tehdä!

Tähtivalio –tittelistä äänestettiin ja sekin hyväksyttiin beaglelle seuraavan kauden alusta. Tähtivalio-titteliä voivat lähteä tavoittelemaan käyttövaliokoirat.

Näyttelyjaoston perustamisesta äänestettiin myös ja kokous päätti sen hylkäämisestä.

Pohdintaa Näyttelyjaostosta

Keskustelimme aiheesta ennen vuosikokousta Pohjan lohkon palaverissa ja siellä kuulimme myös Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ajatuksia.

Näyttelyjaoston perustamis-esityksessä mainittiin, että se perustuu lohkojakoon ja Pohjan lohkolla olisi yksi paikka jaostossa. Pohjan lohko valitsi yksimielisesti minut (Merja) mahdollisesti perustettavaan jaostoon Pohjan lohkon edustajaksi ja ilmoitin palaverissa, että olen käytettävissä, mikäli jaosto perustetaan. 

Samassa yhteydessä kävimme keskustelua, onko tarpeen perustaa omaa Näyttelyjaostoa jo olemassa olevien jaostojen lisäksi. Osa esityksessä olevista tehtävistä oli päällekkäisiä jalostusjaoston kanssa ja sen ulkomuotovastaavan, Paavo Mattilan, tehtävän kanssa. Esityksessä jaoston tehtäviin oli listattu myös päänäyttelyyn liittyviä vastuutehtäviä.

Henkilökohtaisesti Vesan kanssa mietimme, että päävastuu päänäyttelystä on paikallisella yhdistyksellä ja sen tapahtumaa varten perustamalla näyttelytoimikunnalla. Jokainen aktiiviharrastaja, myös osa esityksen allekirjoittaneista, toimii jo automaattisesti paikallisella yhdistystasolla, jolloin yhdistyksillä on suunnitellun jaoston osaaminen ja tietotaito käytettävissään tarvittaessa kaikkien Lohkojen alueella.

Itse ainakin koemme, että emme ole kerhona tarvinneet ulkopuolista apua, kun olemme järjestäneet Keski-Pohjanmaalla päänäyttelyt kaksi kertaa, erikoisnäyttelyn sekä 50-vuotisjuhlanäyttelyn ja useita ryhmänäyttelyitä. 2018 vuoden Beaglen erikoisnäyttely on jo toimikunnalla työn alla ja luotamme keskipohjalaiseen osaamiseen siinäkin.

Somekeskustelu lähti käyntiin heti päätöksen tultua julki ja keskusteluja seuratessa oivalsimme, että osa keskusteluissa mukana olleista oli unohtanut, että Järjestö toimii Paikallisyhdistysten kautta ja jokaisen jäsenen on mahdollista tuoda omaa osaamistaan järjestön käyttöön toimimalla paikallisyhdistyksissä eri tehtävissä. 

Keski-Pohjanmaan Beaglekerhon seuraava suuri tapahtuma on Erikoisnäyttely 2018. Sen Näyttelytoimikunnassa olemme Vesan kanssa molemmat mukana ja kannamme ilolla pienen kortemme oman rotujärjetömme kekoon yhdessä beaglen hyväksi. 

6. maalis, 2017

Astalan kennelin vuosi 2016 on ollut elämänmakuinen, niin kuin koirapuuhissa yleensäkin. Uuden vuoden kynnyksellä on mukava pysähtyä selaamaan kuvia, videoita, päivityksiä, viestejä ja lehtijuttuja ja elää yksi jos toinenkin iloa, mutta myös surua tuottanut tapahtuma uudelleen sen tunteisiin kietoutuen. 

Parasta tässäkin koiravuodessa ovat olleet kaikki ihanat ihmiset, joita nelijalkaiset ystävämme ovat elämäämme kuljettaneet -mistäpä näitä muisteloita kertyisi, jollei juuri Sinua, erityistä beagleihmistä lähellämme olisi?

Alkuvuoden täyttävät perinteisesti metsäpäivät ja niihin liittyen ajokokeet, joihin Astalan koirien reippaat omistajat ovat valmiita matkaamaan lähikulmille ja vähän kauemmaksikin. Voima ja Turo piipahtivat tammikuun lopussa Etelä-Pohjanmaalla -aika kaukana sekin, mutta vielä kauemmaksi matkasi Tomppa Tassun kanssa helmikuussa, kun kävi leipomassa Tassusta Pohjoismaiden kaksoisvalion Norjassa, lumimassoja uhmaten. Tyttökoirissa on voimaa, siitä ei ole epäilystäkään, kun katselee Tassun "uintia" lumihangessa -beagle osaa ja pystyy, kun on hajut kohdallaan!

Pikkuinen Mini (Astalan Yötuuli) aloitti myös ajokoeuransa heti vuoden alussa ja ajoikin hienon ykköstuloksen Ylivieskan pitkässä kokeessa. Y-pentueen tyttöset -Yesmine ja Yolanda näyttivät myös osaamistaan helmikuussa, kun Yesmi haki sertin Tornion ryhmänäyttelystä ja Yolanda ajoi komean ykkösen Paltamon Umpihankiajoissa.

Helmikuussa piipahdettiin mukavalla porukalla Birminghamissa ja käytiin seuraamassa Dummer-kennelin ajuemetsästystä Moreton-in Marshin upeissa maisemissa. Kotimatkalla suunniteltiin jo uutta matkaa ja vuoden 2017 muistelot saattavatkin alkaa vaikkapa matkakuvauksella espanjalaiseen tapaan metsästää beagleilla -kuka tietää!

Helmikuun viimeisenä päivänä Soturityttö (Xena) päätti ottaa mittaa siskostaan ja pyörähti ensimmäisessä ajokokeessaan sekin. Tuloksena Beaj 1.-tulos ja melkoisen hangen keskellä sekin koe käytiin Ylivieskan Satolassa!

Maaliskuussa Kokkolassa vietettiin järjestön vuosikokousta ja päänäyttelykin täällä järjestettiin. Mukavalta tuntui mukanaolo molemmissa -tuttuja tapasi läheltä ja kaukaa ja Astalan koiranomistajat olivat lähteneetkin suurella joukolla mukaan tapahtumaviikonloppuun.

Vuosikokouksessa otimme iloisina vastaan jo seitsemännen kerran peräkkäin Vuoden kasvattaja-palkinnon ja iloitsimme yhdessä koko tiimin kanssa koirien menestyksestä, johon tietenkin on tarvittu isäntien ja emäntien aktiivisuutta ja aikaisia aamuherätyksiä useammankin kerran vuoden aikana. Päänäyttelyssäkin saimme juhlia hienoa ja historiallista hetkeä, kun kasvattajaryhmän voitto tuli Astalan kenneliin ryhmällä, jossa kaikki koirat esitettiin käyttöluokissa ja palkittiin niissä Sa:lla. 

Kevään edetessä ja ajatuskauden päätyttyä koiraharrastusta jatkettiin perinteiseen tapaan näyttelyharjoituksilla ja näyttelykauden alettua tietenkin näyttelyillä. Kevään ja kesän aikana Astalan koirat keräsivät yhteensä 22 serttiä viidestä eri maasta ja kakkuja leivottiin usein! Turo ja Kaitsu kiersivät ahkerasti näyttelykehiä ja niiden reissujen ansiosta Turosta tuli Astalan koirien ensimmäinen Baltian muotovalio. 

Heinäkuussa saimme hienoa postia Kennelliitosta ja sitä juhlimme vielä uudelleen joulukuussa. Kennelliiton hallitus myönsi meille Vuolasvirtapalkinnon -tai no, myönsi minulle, sillä Vesa sai omansa jo aikaisemmin ja se kun on henkilökohtainen, myönnettiin se tällä kertaa minulle. Keskikesään kuului myös astutusmatka Norjaan, missä sai alkunsa Astalan A-pentue yhdistelmästä Astalan Taika & Arlandas Quinzy.

Elokuussa meillä juhlittiin kahta uutta valionarvoa, kun Astalan Xiosta (Repe) tuli Muotovalio ja Astalan Sällistä Suomen ja Ruotsin Muotovalio. Mansikkakausi jatkui vielä ja kakusta tuli makea ja maukas :) 

Kesäkauden viimeisessä näyttelyissä ROP-kehässä olivat vastakkain Astalan tulevan kevään pentueen vanhemmat, Astalan Yötuuli (Mini) ja Astalan Zetka, joiden tähtikarttoihin tuleva vanhemmuus piirrettiin jalostussuunnitelmia pohdittaessa jo vuosia sitten. Elokuun huippuhetkiin kuului tänäkin vuonna Astalan Ajot, joita vietettiin Aavasaksan hulppeissa maisemissa. Voima näytti voimansa ja vei kisavoiton Remulta, joka pisti kampoihin viimeminuuteille saakka. 

Syyskuussa Astalan WhatsUp-ryhmä heräsi kesälevolta ja toinen toistaan hienommat päivitykset kertoivat omaa tarinaansa beagleharrastuksen parhaista hetkistä luonnon helmassa. Treeni alkoi aktiivisesti ja tänään, uuden vuoden kynnyksellä voi todeta, että samanlaisena se on jatkunut päivästä toiseen, pakollista joulutaukoa lukuun ottamatta! Kling!

Xavi ehti syyskuussa ensimmäisenä ajokokeeseen ja ajoi ykkösen Iisalmessa -komea poika kun on, anottiin sille samalla Suomen Muotovalion arvon -jo toinen MVA X-pentueeseen, mistä olemme tietenkin kasvattajina ylpeitä. Pennuntuoksu täytti talon syyskuussa ja Taika huolehti pikkutytöistä hellästi ja hyvin koko pentuajan jokaista päiväämme ilostuttaen.

Syyskauden jännitettäviin asioihin kuuluvat aina piirin kokeet ja niissä menestyminen. Lokakuussa iloa toi tieto siitä, että piirin karsinnoista kaikkiin neljään lohkoon selvisi Astalan kasvatti ja Ajovoittajaankin vielä kaksi koiraa. Tassun juoksu sotki kuitenkin ajovoittajakuviot, joten jännitettäväksi jäi Xavierin kisailu tuossa kokeessa. Lopputuloksena 10.s sija ja roppakaupalla kokemusta lisää uusiin kisoihin.

Marraskuussa metsästettiin ahkerasti ja treenattiin tietysti koiria säännöllisesti. Suomen luonto kaikessa kauneudessaan ja ihanuudessaan voi pahimmillaan tehdä metsäpäivästä painajaisen. Näin kävi Astalan Varma-Ansalle (Ansa), joka joutui kahden suden raatelemaksi kesken parhaimman metsäpäivän. Suru beagleystävän kuolemasta on yhteinen -perheen suru sanaton. Surun äärellä iloa tuottivat pikkupennut, jotka olivat valmiita muuttamaan uusiin koteihinsa, hienojen beagleihmisten metsäkavereiksi. Annu, Aada, Aida ja Aune matkasivat eri puolille Suomea ja kuvat ja viestit pikkupentujen elämän ensiaskelista tuovat suurta iloa kennelin arkeen.

Muiden ahkeroidessa metsässä, piipahdimme Vesan kanssa Englannissa, English Beagle Clubin ulkomuototuomarikoulutuksessa. Palasimme matkalta takaisin kotikonnuille pää pyörällä aivotyöskentelystä ja uusista oivalluksista. Sälli kävi katsastamassa Ruotsin jäniskantoja marraskuussa Pohjoismaiden mestaruusottelun ohessa ja ajoi siellä komean ykkösen -tuliaisena Ruotsin kaksoisvalion arvo.

Joulukuun vaihteessa Yolanda (Ruska) piipahti ajokokeessa ja ajoi jo toisen ykkösensä. Samoihin aikoihin juhlittiin myös Ruskan MVA-arvoa. Unelma otteli itsensä viideneksi Naisten Ajovoittajassa ja tarjosi meille jännittävän kisapäivän etäyhteyksien päässä. Yhteydet ja jännitys testattiin jo pari viikkoa aikaisemmin, kun Unelma kisaan treenatessaan ajoi täyden 120 minuutin erän ja lopputuloksena hieno ykkönen! Korvatunturilla pitää kiirettä marrasjoulukuussa ja saman kiireen tunteen jaamme täällä Astalan kennelin toimituksessa! Vuosijulkaisun valmistuminen on yhdenlainen tapa koota harrastuksemme tapahtumat yksiin kansiin, niinpä se tehdään suurella rakkaudella, intohimolla ja yhteistyöllä joululahjaksi parhaimmille koiranomistajille, joiden aktiivisen harrastutoiminnan ansiosta lehti on mahdollista julkaista.

Upean vuoden kruunasivat Vuolasvirtajuhla Helsingin messuhallissa ja Minin valioarvojen vahvistuminen -Suomen ja Ruotsin muotovalioarvot ehtivät tälle vuodelle -loput, tänä vuonna saavutetut, vahvistuvat ensi vuoden puolella -niitä odotellessa:) Myös Zetka ehti kokeeseen aivan loppuvuodesta ja ajoi upean tuloksen!

 Parhainta koiraharrastuksen täyttämää

Uutta Vuotta 2017 kaikille Astalan kennelistä!

 

 

 

 

31. joulu, 2016